Tio tips för säkerhet i badrummet

På detta sätt undviker du risker och ökar komforten samtidigt

Instabilt i badkaret, för varmt vatten för huden eller en tjock blå tå eftersom en kant har förbisetts: Liksom i resten av hushållet finns det många olyckor som lurar i badrummet. Med våra tio säkerhetstips är du och dina nära och kära förberedda för fall, skador och andra mindre missöden.

Halkar i dusch och badkar eller på släta, fuktiga plattor: Enligt en studie skadar cirka 60 000 svenskar sig i badrummet varje år. Det drabbar ofta äldre och barn. Detta behöver dock inte vara fallet.

Tio säkerhetstips

Från handtaget till den elektriska installationen

Handtag i hela badrummet ger alla användare säkerhet. De är särskilt viktiga i duschen och i badkaret. Det är också en fördel om de har en halkfri yta med en gummibeläggning och är ergonomiskt utformade för att ha ett bra grepp.

Små sittplatser som duschpallar eller väggmonterade fällbara säten tjänar för säkerheten. De är också bekväma.

Det finns alltid risk för att glida på duschytor och badkar. Rester av fet skötsel, tillsatser för bad och dusch samt vattenpölar måste därför tas bort direkt.

Belysningen i badrummet spelar också en viktig roll när det gäller säkerhet. Varumärkestillverkarna erbjuder många intelligenta lösningar som tjänar både orientering och atmosfär. Från spegelskåpet till badkaret till toaletten: det moderna badrummet är ljus hela tiden. LED-teknik gör det möjligt och garanterar också en säker väg hela tiden.
I samband med belysningen måste ljusströmbrytare, lampor och uttag uppfylla föreskrifterna för våtrum. Det finns tre motsvarande skyddsområden i badrummet. Säkerhetsrisker är absolut tabu där. Detta innebär att planering och genomförande är obligatoriskt för en specialist.

Termostater, plattor och rörelsedetektorer

Speciellt när små barn är bland badrumsanvändarna, är termostater med ett varmvattenlås eller en temperaturbegränsare högst upp på prioriteringslistan. För att alltid vara på den säkra sidan bör detta ”stå” på högst 39 grader.

En annan central säkerhetsfaktor är oslipade plattor – igenkännande med en speciell märkning eller utmärkelse. I allmänhet erbjuder golv med en högre andel fogar mer stöd tack vare mindre plattformar. Grova ytor hjälper också till att förebygga fall. Ändå finns det fortfarande en kvarstående risk, för när de är våta finns risken för halka. Om du vill utesluta det kan du fästa antislipningstejp på plattorna. Förfrågningar från specialhandlare är absolut värda, eftersom nya innovativa lösningar fortsätter att komma ut på marknaden.

Duschområden på golvnivå finns också i det säkra badrummet. Under tiden betraktas de till och med som ett livsstilsobjekt och finns i många former och ytor. Naturligtvis också ”i halkfri”. Om en inbyggnadsmodell med en fast glasvägg som stänkskydd måste uteslutas enbart av rymdsskäl, bör lättanvända modeller övervägas när man väljer en lösning med dörr.

Hantering spelar också en viktig roll i badrumsmöbler: inte minst på grund av dess tydlighet finns utdragbara skåp här. Lättgående lådor, mjuka infällningar och dämpningssystem som är säkrade mot att falla ut är också mycket användbara. Slutligen är rundade hörn och kanter inte bara lättare att rengöra utan de orsakar också färre eller inga skador.

Smarta produkter och system gör också drift säkrare och mer bekväm. Detta inkluderar definitivt rörelsedetektorer som är kopplade till ljuskällor på handfat eller toalett. Digitalisering kan också betala in på ett helt annat säkerhetskonto: till exempel genom en detektor som placeras under diskbänken eller bredvid tvättmaskinen via app, och informerar oss om en signal på smarttelefonen om vatten av misstag läcker någonstans.

Behöver du säkerhetsanpassa ditt badrum? Vi kan utföra en badrumsrenovering enligt dina önskemål i Göteborg för att höja säkerheten i ditt badrum. Kontakta oss!