Fem tips för badrumsventilation

Efter en varm dusch eller ett omfattande badkar har badrummet ofta tropiska förhållanden. Den fina dimman sprider sig i rummet och sätter sig på väggarna. Mögel bildas, vilket är en fara för vår hälsa. Idag ska vi berätta de fem bästa tipsen för hur du kan ventilera badrummet på rätt sätt och därmed förhindra mögelväxt.

Toppventilation – inte permanent ventilation

Ett stort fönster, om det finns, används idealiskt för korrekt ventilation. Detta är den mest energieffektiva ventilationsvarianten. När rummet är ventilerat förblir badrumsdörren stängd och bara fönstret öppnas. På detta sätt får ingen fukt in i angränsande rum, men ventilationen ökar. Permanent lutade fönster rekommenderas inte eftersom det är väldigt lite luftcirkulation.

Inga fönster tillgängliga?

Risken för mögeltillväxt är särskilt hög i ett fönsterlöst badrum. I detta fall är goda råd att torka av de våta plattorna och duschväggarna med en trasa. De fuktiga handdukarna ska sedan torkas i ett separat rum.
Om det inte finns fönster i badrummet är det mest effektiva alternativet ett decentraliserat ventilationssystem. Detta suger ut den fuktiga luften och låter frisk luft strömma in i interiören. Ett annat alternativ för inomhusbadrum är det centrala frånluftssystemet. Detta är antingen anslutet till en ventilationsaxel eller en ledig röranslutning.

Mät luftfuktighet

Speciellt i ett badrum utan fönster är det bra att inte bara lita på dina egna känslor. För att hålla ett öga på luftfuktigheten rekommenderas köp av en hygrometer. Denna enhet mäter den relativa fuktigheten och ger därmed värdefull information när badrummet ska ventileras. För att undvika mögel bör fuktigheten på vintern inte vara mer än 45 procent.

Tvärventilation

Luftväxling är särskilt effektiv vid tvärventilation. Till exempel öppnar du fönstret i ett angränsande rum och lämnar dörrarna öppna. Det resulterande luftflödet transporterar den fuktiga luften bort mycket snabbt.

Stäng av kylaren

Att lufta ordentligt betyder också att värma ordentligt. Det är viktigt att stänga av värmen under ventilation. Om fönstret är öppet under 15 minuter värms för mycket värdefull energi ut ur fönstret. Omedelbart efter ventilation kan värmaren vridas tillbaka till rätt temperatur.

Tecken på felaktig ventilation

Fel kan också uppstå under ventilation. Exempel skulle vara: ventilation för sällsynt, ventilationstid för kort och otillräcklig ventilation, dvs ingen överspänningsventilation. Alla dessa fall kan få mögel att bildas.

Ett tecken på felaktig ventilation är när kondens bildas i fönstret. Fönsterrutorna är vanligtvis de kallaste fläckarna i rummet. Fukt kan enkelt deponeras här. Denna kondens bör alltid torkas bort till för att undvika mögel.

Att fixa en dålig ventilation kan göras genom en badrumsrenovering. Vi utför badrumsrenoveringar i Göteborg och har mycket erfarenhet inom branschen. Kontakta oss!