Badrumsrenovering: trä i badrummet

Träelement uttrycker en känsla av värme och naturlighet. Inte konstigt att detta material i allt högre grad tar sin väg in i våra badrum. Det har en extremt positiv effekt på rummet genom att reglera inomhusklimatet genom att avge och absorbera fukt och skapa en trevlig atmosfär. Detta byggnadsmaterial förkastas felaktigt från deras badrum av många.

Trä i badrummet – är det ens möjligt?

Träets egenskaper, till exempel i trägolv eller väggbeklädnad, skiljer sig avsevärt från klassiska plattor. Varje byggnadsmaterial har sina egna fördelar och nackdelar, så det finns också trä. Detta är dock ingen anledning att inte integrera det i badrummet. Om du följer några regler kan du förvandla ditt badrum med lite trä till en riktig oas av välbefinnande!

Fördelar med trä

Träbyggnadsmaterialet har låg värmeledningsförmåga. Det betyder att den kan hålla värmen väl. Ett kallt badrumsgolv är historia.
En annan fördel är den antibakteriella effekten. Forskning har visat att vissa träslag, till exempel tall, ek och lärk, absorberar och dödar bakterier.

Inga träslag är desamma. Alla har olika spannmål och färger, vilket garanterar ett intressant utseende. Rätt träslag är extremt viktigt när det används i badrummet, eftersom inte allt trä är lämpligt för denna applikation. Det är bäst att använda trä som är resistenta och okänsliga för fukt- och vårdprodukter. Klassiker som teak och mahogny är mycket lämpliga för detta. Andra rekommenderade träslag är: lönn, björk, bok, ek, gran, tall och lärk.
Tips: Fråga en expert om råd i förväg. Så du är garanterad att vara på den säkra sidan!

Vård

Det allmänna underhållet av trämöbler, plankor och parkett är inte särskilt komplicerat. Stänkvatten och ånga utgör knappast några problem för lämpligt trä. Det som dock måste beaktas är att undvika direktkontakt med vatten och torka upp stående pölar så snabbt som möjligt. På grund av dålig ventilation kan mögel lätt utvecklas. Tillräcklig frisk luft eller mekanisk ventilation är absolut nödvändig för detta.

Förutom rätt träslag spelar träskydd också en mycket viktig roll. Med oljat eller vaxat trä är det nödvändigt att uppdatera skyddsskiktet från då och då. Små repor kan enkelt repareras med fint sandpapper och ett nytt lager olja.

Är du också entusiastisk över tretrenden i badrummet? Då kan du få råd på en av våra experter. Vi utför badrumsrenoveringar i hela Göteborg. Vår expertis kommer att hjälpa dig till ditt drömbadrum, kontakta oss!